Jak vybrat ten pravý gril právě pro vás?

Grilování je v našich končinách velmi populární. Nezaměnitelná chuť a vůně masa, klobás, špekáčků, sýrů a dalších pochutin k létu prostě neodmyslitelně patří. Abyste mohli ugrilovat nějakou tu dobrotu, potřebujete pořádný gril. Dáte přednost klasice v podobě grilu na dřevěné uhlí, nebo raději moderní elektrické variantě?

Grily se rozdělují na přenosné a trvale umístěné. Přenosné grily jsou zařízení, která můžete kdykoli přemístit jinam. Mezi trvale umístěné grily se řadí ty zděné. Kromě klasického zděného grilu lze pořídit také stavebnicový systémy, ten je možné postavit v podstatě kdekoli. Tyto stavebnice se staví suchou cestou, takže je můžete kdykoli zbourat a postavit jinde.

vyber-grilu-01

Co si ujasnit ještě před nákupem

Než půjdete do obchodu, musíte si ujasnit, co vlastně od grilu očekáváte. Zkuste si tedy zodpovědět tyto otázky.

  • Jaký typ grilu chcete? Elektrický, plynový, na dřevěné uhlí?
  • Jak často plánujete grilovat?
  • Kolik času můžete věnovat přípravě?
  • Jak velký gril potřebujete? Pro kolik lidí?
  • Kde bude gril umístěný? Na zahradě, terase, balkoně?
  • Chcete grilovat i doma?
  • Máte místo na uložení grilu v zimě?
  • Zvládnete gril náročný na údržbu a čištění?
  • Jaké jsou vaše finanční možnosti?

Základní pravidla při výběru grilu

Při výběru grilu vždy dbejte na bezpečnost, důležitá je stabilita grilu a jeho vhodné umístění. Při grilování se můžete popálit, gril může také zapříčinit vznik požáru. Gril musí být dostatečně stabilní, aby ho neporazil náhlý poryv větru. Nejpodstatnější součástí grilu je samozřejmě rošt. Nejlepší jsou nerezové či litinové na povrchu by měl být kvalitní smalt. Správně by měl rošt zabírat maximální možnou plochu, protože jen tak bude teplo rovnoměrně rozloženo po celé grilovací ploše.

Gril se musí dát snadno vyčistit, takže veškeré součástky by měly být snadno dostupné, případně musí jít lehce odmontovat. Pamatujte, že pokud se gril skládá z hodně částí, které musíte šroubovat, je dost možné, že časem již nebudou tak dobře držet na svém místě. Víko je užitečná věc, ale pouze pokud správně těsní. Jestliže budete víko dokupovat samostatně, vyberte takové, které má teploměr a snadno ovladatelnou ventilaci. Držadla nesmí při dotyku pálit, naopak musí být dostatečně mohutná a pohodlně padnout do ruky.

  1. TYPY GRILŮ

Pokud se zaměříme na základní dělení grilů, pak musíme začít rozdělením na elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Na následujících řádcích si je představíme, včetně možných výhod i nevýhod pro každý jeden typ.

ELEKTRICKÉ GRILY

Elektrické grily se hodí, jestliže plánujete grilovat v uzavřených prostorech, ale třeba i na terase nebo balkoně. Využijte je v podstatě po celý rok, protože můžete bez obav grilovat doma. Gril na elektřinu stačí zapojit do zásuvky a můžete se pustit do práce. Na trhu najdete i velké XL elektrické grily, ty jsou ideální v případě, že víte, že budete pravidelně hostit více strávníků.

Elektrický gril by měl mít:

  • nastavitelnou teplotu,
  • nepřilnavý povrch,
  • vyndavací odkapávací misku,
  • nastavitelný sklon spodní grilovací plochy (tuk může stékat do odkapávacích misek),
  • světelný údaj ukazující správnou teplotu.

Pokud jde o grilovací desky, tak kontaktního i otevřeného grilu máte na výběr mezi rovnou, žebrovanou nebo kombinovanou grilovací plochou. Někdy můžete nalézt i model s klasickým grilovacím roštem.

Při výběru elektrického grilu dbejte na to, aby spirála byla dostatečně výkonná a také snadno přístupná, abyste ji mohli pohodlně vyčistit.

Grily elektrické se ještě dále rozdělují na:

  • grily kontaktní
  • grily otevřené

Kontaktní grily

Kontaktní gril se od otevřeného liší tím, že má přítlačnou grilovací desku, která je na horní straně grilu. Tato horní deska se jednoduše zavře jako víko. U některých grilů je možné tuto horní grilovací desku zajistit tak, že se nedotýká jídla z horní strany. To je vhodné při přípravě ryb. U některých modelů lze horní desku zcela otevřít, takže vlastně vzniknou dvě grilovací plochy. Co se týče materiálu, tak u většiny kontaktních grilů se setkáte s nepřilnavým teflonovým povrchem.

Otevřené grily

Nabízí širší spektrum grilovacích desek, kromě teflonu to může být keramika, grilovací kámen, případně terakota. Mezi otevřenými grily najdete i modely raclette. U tohoto grilu jsou navíc malé pánvičky, které se umístí pod grilovací plochu, a může se na nich ohřívat další jídlo.

Výhody elektrických grilů:

  • můžete grilovat doma i venku,
  • nepotřebujete dřevo nebo dřevěné uhlí,
  • žádný kouř z paliva,
  • jednoduchá manipulace, skladnost,
  • zdravé grilování,
  • gril je rychle připraven ke grilování.

Nevýhody elektrických grilů:

  • potřebujete elektrickou zásuvku,
  • grilovací plocha je menší,
  • jídlo nemá stejnou vůni jako při grilování na dřevě či uhlí.

GRILY NA DŘEVĚNÉ UHLÍ

Tyto grily jsou velmi oblíbené, zejména proto, že jsou poměrně levné. Na rozpálení tohoto zařízení se používá dřevěné uhlí či uhelné brikety. Podstatné je naučit se gril dobře rozpálit, jen tak dosáhnete toho správného výsledku.

Musíte se naučit odhadnout, kdy vložit maso na gril. To, že je uhlí správně rozpálené poznáte podle šedé vrstvy, která se na něm nachází. Teplotu lze korigovat pomocí vzduchových otvorů. Tuk při grilování kape přímo dolů na uhlí. Chcete-li tomu alespoň částečně zabránit, musíte se naučit správně odhadovat teplotu, využít můžete též hliníkový tácek, který položíte na uhlí.

jak-vybrat-gril-magazin

Gril na dřevěné uhlí by měl mít:

  • bytelný a kvalitní rošt,
  • kvalitní ovládání vzduchových otvorů,
  • víko s ventilačním otvorem,
  • nastavitelnou výšku roštu,
  • nerezovou nádobku na popel,
  • držadla nebo odkládací plochy musí být z materiálu odolného proti vysokým teplotám,
  • kolečka, aby se s ním dalo popojíždět,
  • kvalitní konstrukci, která se neviklá.

Chcete-li mít doma ještě udírnu, sáhněte po grilu 3v1. Přístroj funguje jako gril, udírna a také si můžete udělat pokrm na páře, stačí přidat nádobu s vodou.

Výhody grilu na dřevěné uhlí

  • nezaměnitelná chuť a vůně pokrmů,
  • rychlé grilování díky vysoké teplotě,
  • nižší pořizovací náklady,
  • málo poruchové.

Nevýhody grilu na dřevěné uhlí

  • musíte se naučit odhadnout správnou teplotu,
  • delší příprava grilu, čekání na to, až se rozžhaví uhlí,
  • náročnější úklid a údržba,
  • je potřeba mít s grilováním alespoň nějaké zkušenosti.

A jak správně rozpálit gril na dřevěné uhlí

 

PLYNOVÉ GRILY

Pro provoz plynového grilu je potřeba propan-butanová láhev nebo plynová kartuše. Mezi plynové grily se řadí malé cestovní grily a také velké grily, které mají více jak 3 hořáky. Plynové grily nejčastěji najdete ve venkovních kuchyních. Jde o špičkové stroje, které jsou vhodné pro časté grilování. Jsou velké, takže pohostíte hodně lidí. Grilování na tomto přístroji je jednoduché a pohodlné, nemusíte se bát žádného nepříjemného dýmu a teplota se poměrně snadno usměrňuje.

Při nákupu grilu na plyn dbejte zejména na počet hořáku a také to, jak jsou rozmístěné. Čím více hořáků gril má, tím je to lepší, jelikož plocha na grilování se zahřívá rovnoměrně. Každý hořák by měl mít samostatné ovládání, to je výhoda protože pak můžete na každém hořáku nastavit jinou intenzitu a tím pádem i různou teplotu pro různé části grilovací plochy.

Malé cestovní grily – u těchto přístrojů je důležitá váha, rozměry a snadná montáž.

Střední grily – můžete najít gril v sadě s pánví wok, grilovací deskou, podstavcem na hrnec, plechem na stékající tuk apod. Vše lze složit do sebe a zavřít víkem.

Velké grily – mají tři nebo více hořáků. Ty nejlepší grily jsou opravdovou technologickou špičkou. Obvykle je skříňka a obvodový plášť z nerezu. Mezi největší výhody těchto grilů patří rychlost použití a také snadné usměrňování teploty.

Plynový gril by měl mít:

  • hořáky nejlépe z nerezové oceli,
  • jednoduché zažehnutí jednotlivých hořáků,
  • připojení na propanbutanovou lahev,
  • gumová kolečka,
  • velkou skříňku pro uskladnění plynové lahve.

TYPY PLYNOVÝCH GRILŮ

Plynové grily se rozdělují na lávové grily, kontaktní grily a grily s technologií RBS.

  • Lávové grily

Součástí tohoto zařízení jsou lávové kameny, které jsou zahřívány plynem. Teplo absorbují velmi rychle. Povrch lávových kamenů je porézní, takže absorbuje hodně tuku z masa. Tím dochází ke snížení rizika vzplanutí a také se snižuje produkce škodlivin. Kameny mají samočisticí schopnost. Ta funguje tak, že po dokončení grilování se kameny musí rozžhavit na maximum, tím se všechna špína vypálí. Na kameny můžete umístit litinové pláty, pokud chcete například smažit obalené maso. Jak poznáte, že je čas kameny vyměnit? Když se začnou drolit.

  • Kontaktní grily

V tomto případě se využívá především grilovací rošt a plotna. Ty se zahřejí a litinový materiál velice dobře přijímá a vede teplo. Hořáky se nachází pod roštem.

  • Gril s RBS technologií

Tento gril představuje moderní způsob grilování. Keramické hořáky se nachází po stranách grilovací vany, díky tomu nehrozí riziko vzplanutí stékajícího tuku. Teplota se velmi dobře ovládá. Nemusí se používat lávové kameny ani grilovací brikety.

Výhody plynových grilů

  • ideální do venkovní kuchyně,
  • vhodné pro časté grilování,
  • ideální pro náročné kuchaře,
  • žádný dráždivý dým,
  • snadná regulace teploty,
  • jednoduché a pohodlné ovládání,
  • snadná údržba,
  • gril se rychle zahřívá

Nevýhody plynových grilů

  • vysoké pořizovací náklady,
  • drahé plynové palivo (dřevěné uhlí je levnější),
  • jídlo nemá vůni a chuť ohně a kouře.
  1. GRILY PODLE KONSTRUKCE A POUŽITÍ

Pořídit si můžete různé typy grilů. Velký zahradní gril, speciální vodní gril pro zdravější grilování nebo malý přenosný, jenž se hodí na cesty. Kdy který zvolit - a proč, vám napovíme na následujících řádcích.

ZAHRADNÍ GRILY

Tyto grily jsou určeny pro venkovní přípravu jídla. Často je součástí výbavy odklápěcí víko, díky tomu můžete grilovat tzv. přímo nebo nepřímo.

  • Přímý způsob grilování – jídlo se připravuje nad otevřeným tepelným zdrojem. Potraviny se musí v průběhu přípravy obrátit, protože jídlo se griluje pouze ze spodní strany. Jde hlavně o burgery, steaky, ryby, ale i zeleninu či ovoce. Tyto zahradní grily doporučujeme.

  • Nepřímý způsob grilování – víko je zavřené, takže gril lze přirovnat k horkovzdušné troubě. Potraviny se připravují ze všech strany. Obvykle se využívá u velkých kusů masa, ty potřebují pomalejší přípravu, aby se propekly i uvnitř.

zahradni-gril-magazin

STOLNÍ A KONTAKTNÍ GRILY

Stolní elektrické grily jsou určené pro grilování venku i doma. Kontaktní grily mají z horní strany také grilovací plochu. U některých modelů lze obě plochy otevřít do 180 °. Tak vlastně získáte otevřený gril, který disponuje dvojnásobným místem na grilování.

KUFŘÍKOVÉ A PŘENOSNÉ GRILY, GRILOVACÍ KYBLÍKY

Tzv. kufříkové grily jsou vyrobené tak, aby se daly jednoduše přenášet. Jsou malé, mají nízkou váhu a praktické víko na zamykání. U tohoto grilu určeného na cesty je důležitá snadná manipulace, rychlé rozložení a složení.

Grilovací kyblík skutečně vypadá jako kýbl, stojí pouze několik stovek a můžete ho vzít všude s sebou. Jedná se tedy spíše o jakousi provizorní variantu vhodnou třeba na dovolenou pod stan, na piknik, na ryby apod. Jako palivo se používají dřevěné uhlíky.

JEDNORÁZOVÉ GRILY

Tyto grily se vyrábí z hliníku. V balení obvykle najdete malý kotlík z hliníku, rošt, podstavec a trochu dřevěného uhlí, které vydrží na pár hodin grilování. Výhodou tohoto jednorázového grilu je nízká váha a také to, že je ihned připraven k použití. Pořizovací cena je nízká.

ZAHRADNÍ OHNIŠTĚ

Jedná se o nízký široký kotel, na ten je možné dát rošt a grilovat na něm. Bez roštu slouží jako klasické ohniště.

VODNÍ GRIL

Uvnitř grilu je nádobka s vodou, tím pádem se jídlo griluje v podstatě ve směsi vodní pár a kouře. Nádobka slouží také k zachytávání stékající šťávy z jídla. Díky tomuto systému se jídlo nepřepaluje, grilování je tedy zdravější. Jako palivo se používá dřevo. 

  1. JAKÉ PARAMETRY JSOU PŘI VÝBĚRU GRILU DŮLEŽITÉ

Mezi důležité parametry, které bychom měli brát v potaz při výběru grilu, se mimo jiné řadí velikost, hmotnost, stabilita, ale i spotřeba a výkon. Každý jeden parametr by měl převážit misku vah při výběru na tu či onu stranu.

VELIKOST

Až budete vybírat gril, soustřeďte se na to, pro kolik lidí plánujete grilovat. Pro rodinu se čtyřmi členy se doporučuje gril s roštem o velikosti alespoň 1500 cm². Rošt by měl být po celé ploše grilu, teplo musí být rovnoměrně rozváděno. Jinak se může stát, že uprostřed mřížky bude jídlo připálené, ale na okrajích syrové. Existují i přídavné rošty, které se upevní nad základní rošt. Grilovací plocha se tak zvětší, také budete moci jídlo udržovat stále teplé.

SPOTŘEBA, VÝKON

Co se týče spotřeby, ta je samozřejmě ovlivněna tím, jak často budete grilovat a také jaké palivo budete používat. Pokud jde o výkon, tak čím výkonnější gril, tím rychleji dosáhnete požadované teploty. Chcete-li úspornější gril, pořiďte si ten s nižším výkonem, nevýhodu ale je, že budete muset déle čekat, než se rozehřeje.

HMOTNOST

Jestliže budete mít gril postavený na zahradě, zřejmě vás jeho váha nebude až tak zajímat. V případě, že plánujete gril převážet nebo přemisťovat, tak byste se na ní měli také zaměřit. Obvykle se dá říct, že čím těžší gril, tím je výkonnější, ale také dražší. S váhou souvisí taktéž stabilita, zejména venku, kde může dojít k poryvům větru, je bytelná konstrukce důležitá. Obecně mezi nejlehčí grily patří elektrické stolní grily. Venkovní plechové grily na dřevěné uhlí se též řadí do nižší váhové kategorie.

MATERIÁL ROŠTU

Nejkvalitnější rošty jsou litinové nebo nerezové. Litinové rošty jsou těžké, bytelné a vydrží déle než rošty z nerezu. Velmi dobře vedou teplo. Litina je porézní, takže čištění je náročnější. Nevýhodou je poměrně vysoká pořizovací cena. Nerezové rošty jsou lehčí a teplo hromadí hůře než rošty z litiny. Velmi jednoduše se čistí, nemusíte se bát ani ocelového kartáče.

Spolu s předchozími tipy nezapomeňt na vhodné příslušenství ke grilování. Jen díky němu to bude ten pravý zážitek z grilování.

  1. DALŠÍ VYCHYTÁVKY PŘI VÝBĚRU GRILU

  • Zavírací víko zajistí, že teplo bude rovnoměrně rozváděno po celém grilu.
  • Kolečka usnadní manipulaci.
  • Gril s odkládací plochou pořiďte, pokud plánujete pravidelně připravovat velké množství jídla.
  • Díky termostatu můžete ovládat teplotu, takže grilování bude jednodušší. Některé modely grilů mají i časovač.
  • Některé zahradní grily mohou být také zároveň udírnou.
  • raclette grily mají dvě patra. V dolním patře jsou umístěny malé pánvičky vhodné na sýr, vejce, atd. Horní patro slouží ke klasickému grilování.
  • Horkovzdušná pistole poslouží, pokud chcete rychle rozžhavit uhlíky.
  • Ke grilům můžete pořídit další příslušenství, jako například grilovací jehly, jehly na špíz, dmychadla, grilovací tácky, kleště a další vymoženosti.

Tak už víte, který gril je právě pro vás vhodný? Zvolíte plynový gril, či jste se zhlédli v grilu na dřevěné uhlí? Ať tak či tak, nezapomeňte na vhodné příslušenství.

A pokud si lámete hlavu - jak připravit maso na gril, máme pro vás rychlý a praktický návod: